Chorley New Build Garden

The brief here was to transform a sloping, muddy, new build garden into an attractive, easy to access space. A shady spot to sit and clear routes around the garden were top priorities. Planting in the borders is in a riot of paint box colours with waist high planters for the client to grow their own flowers from seed.

features:

  • A spacious ‘Trex’ composite deck runs across the back of the house.
  • Wide, low steps provide easy access from the house into the garden.
  • A corner pergola provides a shady seating area, whilst helping soften a neighbouring wall.
  • Raised borders accommodate the slope of the land, and are planted to provide colour and structure all year round
  • Waist high raised beds enable the clients to enjoy gardening, avoiding the need to bend.
  • Wide, level  paths allow easy movement around the  garden.
  • A lawn offers grandchildren the space to play.
  • A bubbling water feature surrounded by a bed of perennials and grasses is positioned where the sound, colour and movement can be appreciated from the house.

FACT FILE:

Area:  140 square metres
Site: Sunny & open
Soil: Clay subsoil, good neutral topsoil
Aspect: South Facing
Location: New Build House, Chorley, Lancashire
Design Package: Concept Plans and Mood Boards, Planting Plans, Planting Out